În luna iulie curent se împlineşte un an de când în Republica Moldova este disponibil serviciul de portare a numerelor de telefon
În luna iulie curent se împlineşte un an de când în Republica Moldova este disponibil serviciul de portare a numerelor de telefon. Portabilitatea numerelor în reţelele de telefonie mobilă a fost lansată la 1 iulie 2013, iar în reţelele de telefonie fixă – la 31 iulie 3013. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), în acest răstimp au fost portate în total 44 720 de numere, ceea ce înseamnă că 40 376 (90%) de numere de telefonie mobilă şi 4 344 (10%) de numere de telefonie fixă şi-au schimbat reţeaua, dar nu şi posesorul.
Portabilitatea numerelor a eliminat o piedică importantă din calea libertăţii de alegere a utilizatorilor de telefonie, permiţându-le acestora să îşi păstreze numărul de telefon atunci când decid să-şi schimbe furnizorul. Timp de un an evoluţia numărului de portări nu a avut salturi spectaculoase. în a doua jumătate a anului trecut au fost portate în total 28 550 de numere, iar în prima jumătate a anului curent – 16 170. La moment, ponderea numerelor mobile portate în raport cu cuantumul numerelor de acest tip atribuite furnizorilor alcătuieşte 0,8 %, iar cea a numerelor de telefonie fixă – 0,3 %.
Întrebat, dacă numerele portate până în prezent sunt multe sau puţine, directorul ANRCETI, Grigore Varaniţa a menţionat că rezultatul implementării portabilităţii numerelor este reflectat nu numai de cuantumul numerelor telefonice portate, dar, mai ales, de eforturile depuse de furnizori în scopul menţinerii clienţilor săi şi atragerii clienţilor noi. în urma implementării portabilităţii numerelor a crescut libertatea de alegere a utilizatorilor de telefonie şi puterea lor de negociere cu furnizorii, factor care i-a făcut pe ultimii să depună eforturi suplimentare pentru aşi păstra abonaţii şi a atrage noi clienţi prin oferte mai atractive, cu tarife mai avantajoase, a accentuat Grigore Varaniţa.
încă până la lansarea portabilităţii numerelor, cei trei furnizori de telefonie mobilă şi un furnizor de telefonie fixă au propus noi oferte pentru utilizatori pe un termen de un an, care conţineau, în premieră pentru Republica Moldova, convorbiri telefonice nelimitate cu toate reţelele de telefonie din ţară, trafic de Internet mobil, SMS şi apeluri internaţionale la preţuri mai reduse. La întrebarea, ce se va întâmpla cu aceste tarife la telefonia mobilă, după expirarea termenului ofertelor respective, Grigore Varaniţa a precizat că ANRCETI nu reglementează tarifele cu amănuntul la serviciile de telefonie mobilă, adăugând că autoritatea de reglementare estimează că furnizorii vor lansa, după 1 iulie, noi oferte atractive pentru utilizatorii acestor servicii.
Datele statistice ale ANRCETI arată că timp de un an cele mai multe numere noi în reţeaua sa – 24 812 – a primit SA „Moldcell”. Pe locul doi şi trei în acest top se află SA „Orange Moldova” şi SA „Moldteleom” („Unite”), care au primit în reţelele sale 8 038 şi, respectiv, 7 526 de numere noi. Cele 4 344 de numere fixe au fost portate în reţelele a 18 furnizori de telefonie fixă. Dintre acestea, cele mai multe numere au fost portate către reţelele „Starnet Soluţii” S.R.L. (2 351), S.A. „Orange Moldova” (1 231) şi „Arax-Impex” S.R.L. (238). Specialiştii ANRCETI explică numărul nesemnificativ de portări pe segmentul telefonie fixă prin lipsa reţelelor fixe alternative cu acoperire naţională şi imposibilitatea abonaţilor conectaţi la reţea în baza tehnologiilor analogice de aşi porta numărul de telefon.
După implementarea portabilităţii numerelor, Republica Moldova s-a aliniat celor peste 70 de state ale lumii, inclusiv celor 28 de ţări membre ale Uniunii Europene, unde portabilitatea funcţionează de mai mulţi ani. Spre deosebire de unele state europene, în ţara noastră nici un furnizor implicat în procesul de portare a numerelor nu percepe vreo taxă de la utilizatori pentru prestarea acestui serviciu.
Cei interesaţi să afle mai multe informaţii despre procesul de portare a numerelor de telefon pot accesa pagina de Internet a ANRCETI, secţiunea Portabilitatea numerelor.
Sursa - ANRCETI
Înapoi la noutăţi