Noutați

21.10.2019

Peste 270 mii portari de la lansarea portabilității numerelor în R. Moldova

După 6 ani de activitate putem afirma cu certitudine că obiectivele proiectului de implementare a portabilităţii numerelor în Republica Moldova au fost atinse, iar lansarea serviciului de portabilitate a numerelor telefonice a devenit unul din principalele evenimente din ultimii ani în sectorul comunicaţiilor electronice din R. Moldova.

Posibilitatea schimbării operatorului de telefonie și păstrarea aceluiași număr  a determinat intensificarea concurenței pe piață. Păstrarea numărului de telefon nu este una dintre principalele bariere de migrare între rețele, indiferent de reţeaua de telefonie mobilă sau fixă - abonații își aleg operatorul in funcție de alte criterii, precum volumul necesitații de comunicare ale acestora, calitatea serviciilor oferite de operator, acoperirea rețelei, experiența de utilizare a produselor și serviciilor.

Analiza ANRCETI a arătat că abonații serviciilor de telefonie mobilă, care beneficiază de noile oferte puse în aplicare după 01 iulie 2013, achită pentru acelaşi volum de servicii sume mai mici, decât cel consumat până la lansarea portabilităţii numerelor. Dacă până la 1 iulie 2013 aceşti abonaţi achitau lunar peste o sută – două sute de lei sau chiar mii de lei pentru apeluri în reţea şi în afara reţelei, iar după fiecare lună, în unele cazuri, achitau suplimentar şi pentru apelurile efectuate extra pachet, atunci în prezent ei achită doar abonamentul lunar pentru pachetele de servicii cu minute de convorbiri incluse sau nelimitate.

Până în prezent  peste 270.000 de cetățeni au beneficiat de serviciul de portare a numerelor, dintre care 251.148 (93,01 %) sunt numere de telefonie mobilă şi 18.889 (6,99 %) sunt numere de telefonie fixă.

Totodată, după 6 ani de la lansare, serviciul de portabilitate a numerelor își încetinește ritmul de creștere și este cauzat de atingerea fazei de maturizare şi saturare a acestei pieţe și de utilizarea de către abonaţii de telefonie mobilă a aplicaţiilor Over-the-top (OTT) (Skype, WhatsApp, Viber etc.) pe dispozitive alternative, precum calculatorul, smartphone-ul etc.

Urmând exemplul a peste 70 ţări ale lumii, inclusiv al R.Moldova, în anul 2019 serviciul de portabilitate a fost lansat și în alte țări ale lumii  - Ucraina, Maroc și Mexic !


Înapoi la noutăţi

VERIFICĂ CĂRUI OPERATOR ÎI APARȚINE NUMĂRUL ȘI POSIBILITATEA DE PORTARE

+373
S.A. Moldcell - Număr portat NU ESTE PORTAT

Exemplu de operatori de telefonie fixă / mobilă: 22151515/67818181