Noutați

15.01.2015

De la implementarea portabilității numerelor de telefon în Republica Moldova, cererile de portare sunt în continuă creștere

De la implementarea portabilității numerelor de telefon în Republica Moldova, cererile de portare sunt în continuă creștere. Astfel, peste 66.000 de numere de telefon au fost portate până la sfârșitul anului 2014, cu o medie lunară de 3.700 numere, totodată ANRCETI a eliberat operatorilor licențe noi de utilizare a peste 490 mii resurse de numerotare.
Din 1 iulie 2013 până la finele anului 2014 au fost portate în total 59.724 numere de telefon mobil și 6.511 numere de telefon fix.

Evoluția portărilor poate fi vizualizată în imaginea de mai jos. Cele mai multe portări s-au înregistrat în luna lansării acestui serviciu, când 5.907 de utilizatori de servicii de telefonie mobilă și-au schimbat operatorul, păstrîndu-și numărul de telefon. în rețelele de telefonie fixă, luna iulie 2014 a adus cele mai puține portări (148), însă din septembrie 2014 numărul lor a crescut aproape de  4 ori,  fiind asemănător datelor înregistrate în aceeași perioadă a anului 2013.

Datele statistice demonstrează faptul, că pe piața din Republica Moldova pe parcursul a 18 luni, au fost portate 0,96% din cantitatea resurselor de numerotare atribuite furnizorilor serviciilor de telefonie mobilă din Republica Moldova, ce constituie peste 90% din totalul numerelor portate și 0,37%din cantitatea resurselor de numerotare atribuite furnizorilor serviciilor de telefonie fixă, ce constituie 10% din totalul numerelor portate, acest procentaj fiind  în continuă creștere.
Conform studiului unei universități din Hamburg, acest indice este mediu pentru țările europene, cel mai mic fiind în Franța – 0,2%, Portugalia – 0,4%, Germania – 0,6% și cel mai mare fiind în Finlanda – 20,8%, Danemarca – 17,8%.
Analiștii declară, că deși portabilitatea este un factor esențial de creștere a competitivității în piață, sistemul nu are rezultate sporite dacă este promovat  insuficient  de furnizorii serviciilor de telefonie sau se introduc prea multe formalități birocratice la depunerea unei cereri de portare. 
Specialiștii în portabilitate vorbesc despre acest indice ca fiind unul relativ, însă cu cât abonații sunt mai mulțumiți de serviciile care le folosesc la moment , numărul portărilor va scădea, și nu se va opta spre migrarea la alt operator.
Se poate constata, că este atins scopul implementării Portabilității numerelor pe piața Republicii Moldova - furnizorii serviciilor de telefonie mobilă și telefonie fixă au devenit  mai receptivi la cerințele clienților,  iar ofertele operatorilor devin mai  atractive și competitive pentru abonați.


Înapoi la noutăţi

VERIFICĂ CĂRUI OPERATOR ÎI APARȚINE NUMĂRUL ȘI POSIBILITATEA DE PORTARE

+373
S.A. Moldcell - Număr portat NU ESTE PORTAT

Exemplu de operatori de telefonie fixă / mobilă: 22151515/67818181